Kamp groep 8

Dinsdag 17 september

Al vroeg in de ochtend worden we wakker. Hebben we alles? De laatste keer worden de tassen gecontroleerd en stoppen we er toch nog een paar sokken in als reserve.
Om 08:00 uur druppelen de eerste leerlingen, bepakt en bezakt, het schoolplein op. Met gespannen gezichten bij zowel de kinderen als de ouders. Wat hebben we er zin in!!

Na een korte instructie, waarin we duidelijke afspraken nogmaals herhalen, pakken we om 09:00 uur onze tas en gaan naar de fiets. We worden uitgezwaaid door familie en alle kinderen, juffen en meesters van school. Dag allemaal, tot vrijdag!/p>

Het waait best hard en halverwege zijn sommige kinderen het fietsen al zat. Helaas, we zullen toch echt nog een stukje moeten. Om 10:40 uur komen we aan in Drievliet en verzamelen we bij de picknicktafels. We spreken af dat we om 13:00 uur iedereen even willen zien. Wie te laat is, zal vandaag starten met corvee.
Regelmatig zien we blije en enthousiaste kinderen voorbij komen. Iedereen heeft het enorm naar zijn/haar zin. Ook gaan er regelmatig meesters of een juf mee in attracties.
Om 13:00 uur verzamelen we en iedereen is op tijd. Nog geen corvee-taken dus.
We vertellen dat iedereen echt niet mag vergeten om wat te eten en te drinken en dat het daar nu een mooie tijd voor is. Sommige kinderen zijn tussendoor al geweest en hebben al een broodje gegeten, anderen openen een zak drop. Ook zien we patatjes en snacks voorbij komen. Wat een lekkers allemaal!

Om 15:30 uur moeten de kinderen weer verzamelen. Het wachten was op 2 leerlingen... helaas waren zij 4 minuten te laat en mogen zij zich vanavond melden voor de corvee. We spreken af dat we niemand hoeven aan te spreken op hun fiets-gedrag tot en met de kamp-locatie.
We hoeven niet zo lang te fietsen. Helaas hebben we een leerling met fietspech, waardoor we wat oponthoud hebben. Geen probleem, samen uit, samen thuis. We horen dan ook niemand mopperen. Meester Colin helpt goed, maar helaas is de fiets niet makkelijk tussendoor te repareren.

Om 16:30 uur zijn we bij de kamp-locatie en zijn we weer 2 corvee-leden rijker. Zij sluiten vanavond aan bij de andere twee.
We verzamelen in "de Kuip", een soort arena waar ook de vuurplaats is. Een mooie centrale plek waar we altijd zullen verzamelen. Wederom volgt er eerst een gesprek over afspraken en regels, krijgen de kinderen een rondleiding over het kampterrein en krijgen ze te horen waar ze wel en waar ze juist niet mogen komen deze week.
Daarna is het tijd om de spullen te gaan pakken. De slaapkamers zijn verdeeld, de meisjes zijn in de meerderheid dus zij liggen in de grootste slaapkamer. De jongens hebben iets minder ruimte, maar doordat we een paar banken, die in de ruimte stonden, hebben verplaatst, passen alle bedden, tassen en spullen ook met gemak.

Om 19:00 uur opent meester Michael het buffet. We genieten van heerlijke kip, nasi, bami, kroepoek, tomaatjes, pindasaus en als afsluiter nog een toetje.
Daarna is het tijd om alle papa's en/of mama's te bellen. Sommige kinderen willen niet bellen... geen probleem: Geen nieuws is goed nieuws!!

Na de vrije tijd is het tijd voor een fijn kampvuur. Vanavond gaan we nog een spel spelen en zullen we nog een potje gaan lasergamen in het donker op het buitenterrein. Wie zullen er winnen??
Na een verhitte strijd tussen team geel, blauw, groen en rood tijdens het lasergamen, zitten we nog even lekker bij het kampvuur. Juf Mylène verteld een verhaaltje en dan is het om 23:30 uur tijd om te gaan slapen. Voordat de kinderen de slaapkamer in gaan, doen ze allemaal hun schoenen uit, die ze netjes onder de kapstok zetten. Het lijkt wel Sinterklaas, alsof ze allemaal hun schoenen zetten.
De tanden worden gepoetst, de knuffels opgezocht en pyjama’s worden aangedaan. Om 00:15 uur gaan de lichten uit en is het echt tijd om stil te worden. Sommige wiebelkonten gingen nog even 3 keer extra plassen en na wat gegiechel en iets strenger toespreken, was het om 01:00 uur echt stil en kon de kampleiding ook naar bed.

Wist u dat...
… Donat een groot deel van de fietsroute al vaak gefietst heeft?
… soms wel 4 keer per week?
… Devika haar benen kapot zijn van het fietsen?
… juf Mylène hier geen gereedschap voor bij zich had?
… meester Michael niet in de "Volume X" (Formule X) mocht omdat hij "te lang" was?
… hij even later ook uit de Nautilus (Octopus) gestuurd werd om dezelfde reden?
… Cila een tand minder meeneemt als bagage?
… Hamudy zijn telefoon al na 30 minuten kwijt was?
… hij in paniek naar de meesters en juffen kwam?
… zij hem adviseerde de weg terug te lopen waar hij was geweest?
… zijn telefoon gevonden was bij de Jungle River?
… hij helemaal opgelucht was?
… Nadia graag met meester Michael in de Octopus wilde?
… dit dus niet ging?
… Nadia aan de meester vroeg: "Wilt u een echte man zijn"?
… hij nog steeds niet mee mocht?
… Shanna en Nadia te laat waren voor het verzamelen?
… zij de eerste 2 corvee-leden waren?
… Sahal en Mitchell elkaar gingen inhalen op de fiets?
… zij dus de volgende 2 corvee-leden waren?
… Shahinaz, Nadia en Senna heel goed kunnen karaoke-zingen?
… we de foto's op een later moment zullen plaatsen?
… wij denken dat de kinderen vannacht best goed zullen slapen?
… geen bericht, goed bericht is?

Woensdag 18 september

Om 08:00 uur was de bedoeling dat de kinderen gewekt werden. Om 07:30 uur is iedereen al wakker, we hoeven dus geen gekke dingen uit te halen. Dat bewaren we voor een volgende keer (morgen?).

Na een heerlijk, goed verzorgd ontbijt, waar iedereen ook de gelegenheid had om een lunchpakketje klaar te maken, zijn we de dag gestart met wat vrije tijd, zodat de kampleiding de laatste hand kunnen leggen aan de activiteit die voor vandaag gepland staat: Een fotospeurtocht in Delft. De fietstocht er naartoe was voor een heleboel kinderen niet zo leuk. Het zitten op het zadel blijkt vandaag wat pijnlijker te zijn. Bij de verzamelplaats krijgt ieder (zelf gekozen) groepje een meester of 2 juffen toegewezen. De groep van juf Cynthia en juf Mylène vertrekt als eerst. Daarna de groep van meester Michael, meester Colin en als laatste meester Jaap. Via foto’s en aanwijzingen worden de groepen door de stad geleid. Iedere groep had ook 2 opdrachten: “Maak een foto met de uitvoering van een beroep” en “Maak een foto met het cijfer 8”.

Halverwege is er vrije tijd in het centrum. Iedereen heeft een uur de tijd om te lunchen en met zijn/haar groepje een opdracht uit te voeren: Het theezakjes-ruilspel. Er zijn fantastische dingen geruild. En natuurlijk heerlijk gegeten. De juffen en meesters zijn veel kinderen tegengekomen bij een bepaald restaurant. Wij verklappen niet welke, maar het is favoriet bij meester Michael en juf Cynthia.

om 14:30 uur zijn we vertrokken voor het laatste stuk, daarna zijn we terug gaan fietsen naar het kamphuis.

Om 17:00 uur is de eerste visite voor de avond er en niet veel later druppelt ook de rest van de visite binnen. We hebben bezoek van 19 juffen en meesters van Het Zwanenbos. Wat gezellig!

Bepakt en bezakt met heerlijk eten van alle ouders. Wat ruikt het lekker.

 

Om 19:00 uur schuiven we aan tafel om te genieten van al het lekkers. Heel erg bedankt, allemaal! Het was heerlijk en ook bedankt voor alle persoonlijke berichtjes die de kinderen bij “hun” gerecht!!

Nadat alle buiken gevuld zijn, geeft meester Erwin nog een speech. Hij geeft de hele groep complimenten voor de rondleidingen en voor de gezellige sfeer. Daarna volgt de prijsuitreiking van de fotospeurtocht. Juf Cynthia en juf Mylène weten al hoe laat het is. Zonder de partijdige mening van meester Erwin, zou het groepje van de juffen natuurlijk hebben gewonnen. Maar ja, meester Erwin wilde nog wat recht zetten van een spelletje Stratego van vorig jaar. Het team van Meester Colin gaat ervandoor met de winst. Hoewel... toch heeft het team van de juffen ook gewonnen. Waarom dit is, leest u onderaan, bij de "Wist u dat..."-jes.
Na nog een dikke knuffel van sommige leerlingen, zijn alle juffen en meesters weer vertrokken. Althans… dat dachten de kinderen. Want bij de avondwandeling besloten de juffen en meesters zich te verstoppen in het bos. We gaan niet verklappen wie, maar er hebben heel wat kinderen gehuild maar ook de slappe lach gekregen van het schrikken. Na een knuffel was het gelijk weer goed en hebben de kinderen de meest grootse verhalen. Eenmaal terug bij het kamphuis nog even lekker wat drinken om vervolgens de slaapkamer weer op te zoeken. Tanden poetsen, teken controle, nog even een selfie in onesies met de juffen en daarna echt lekker slapen.

Ook deze dag was weer fantastisch! Zelfs de kinderen die de spooktocht heel eng vonden, ontkennen dit inmiddels en was dit toch wel het hoogtepunt van de dag.

Dank jullie wel, juffen en meesters van Het Zwanenbos! Het was onvergetelijk!

Wist u dat...
… sommige kinderen best hard kunnen snurken?
… wij geen toestemming krijgen om hier de namen te plaatsen van wie dit zijn?
… Esmee vannacht wakker werd op de grond bij de badruimte in de buurt?
… dit komt doordat zij ging slaapwandelen?
… de kinderen heel goed kunnen helpen met het opruimen van de eetzaal?
… we sommige kinderen hebben leren afwassen?
… zij dit ook aan hun ouders zouden vertellen?
… het fietsen naar Delft voor veel kinderen zwaar was?
… ook de juffen en meesters hier een beetje last van hadden?
… wij niemand hebben horen mopperen onderweg?
… juf Cynthia en juf Mylène heel slim waren geweest?
… wij hier niet kunnen vertellen waarom dit was?
… dit beroepsgeheim is van ons groepje?
… zij eigenlijk echt hadden gewonnen?
… zij meester Colin en zijn groepjes netjes hebben gefeliciteerd?
… zij toch wel een beetje gewonnen hebben?
… zij namelijk een droom in vervulling hebben laten gaan?
… zij hun groepje zelf een ijsje hebben laten tappen bij de McDonald's?
… dit een droomwens was van Donat?
… het groepje van Cila een theezakje voor een grote decoratiebloem hebben kunnen ruilen?
… dit het grootste was wat er geruild was?
… er heel veel kinderen bij McDonalds waren?
… wij niet kunnen verklappen wie dit waren?
… Shahinaz hier in elk geval 1 van was?
… zij de tafel van de meesters en juffen heeft afgeruimd?
… er al meerdere stelletjes zijn ontstaan?
… wij de namen niet mogen noemen van Joy?
… helaas ook wat tranen zijn gevloeid door liefdesverdriet?
… iedereen stoere verhalen had voor de spokentocht?
… het tijdens de spokentocht toch een ander verhaal was?
… juf Jeannette en juf Cynthia hun reddende engel waren?
… het achteraf toch wel meeviel?
… het serieus is als meester Michael een laatste waarschuwing is?
… hij zich hier dan ook aan houdt?
… er vannacht een leerling apart heeft geslapen?
… wij ook hier geen uitspraken over doen?
… iedereen om 01:30 uur toch wel stil was?
… wij vandaag mooie herinneringen hebben gemaakt?

Donderdag 19 september

Oei, dat was echt een korte nacht. Om 07:30 uur ging de geluidsinstallatie aan en hebben meester Michael en juf Cynthia hun schatjes gewekt met een schitterende balade van Jochem Myjer “Wakker worden” en toen dit afgelopen was, stonden de Snollebollekes op het programma met “Van links naar rechts”, waarbij de meester en de juf de kinderen ook nog hebben ge-entertaint met een dansje.
Nadat iedereen zich had gewassen en was aangekleed, zijn we aan tafel gegaan. Het was vanmorgen behoorlijk stiller dan gisteren… en dat kwam niet alleen doordat iedereen lekker zat te eten.
Langzaam kwamen toch de verhalen weer op gang. Het hoofdonderwerp: De spokentocht van gisteravond.
Na een goed ontbijt en de tanden poetsen zijn we om 09:00 uur weer vertrokken. Vandaag staat er weer een uitje naar Delft op het programma. Dit keer niet om een fotospeurtocht te doen, maar om naar het Science Centre te gaan. We gaan ons eigen DNA bekijken.
We worden opgehaald door 3 studenten van de Technische Universiteit van Delft. Zij gaan ons vandaag de workshop geven.
De workshop begint met de vraag: Wat is DNA? Heel veel kinderen hebben een antwoord die heel dicht in de buurt ligt van wat het echte antwoord was. Eén leerling weet zelfs de betekenis van DNA, namelijk desoxyribonucleïnezuur.
De workshop duurde anderhalf uur en we hebben heel veel geleerd, namelijk dat al je DNA aan elkaar geplakt wel  ruim 5000 keer om de aarde gewikkeld kan worden. Wow, dat is echt lang!
Ons DNA hebben we in een mooie ketting gedaan en deze hebben we mee mogen nemen. Een heel mooi aandenken aan weer een hele leuke ochtend.
Na de workshop hadden we nog vrije tijd in het museum. De kinderen konden hier dingen met techniek doen. Van ballenvangen tot (virtueel) auto rijden.
Om 12:30 uur is het tijd om weer terug te gaan. We hebben nog niet geluncht en de buikjes beginnen te rammelen. Eenmaal bij het kamphuis terug, hebben we genoten van heerlijke tosti’s gemaakt door juf Ria en meester Eelco (de man van juf Cynthia), die ons komen vereren met een bezoekje. Wat een gezelligheid!
Na wat vrije tijd en een doucheronde heeft meester Colin een gave activiteit in petto. De kinderen hebben zelf de naam bedacht: “Games of Knoepsel”. De groep is verdeeld over 4 tafels. Er wordt onderling gestreden tijdens verschillende spellen. Er was: Ballonnentrappen, zakdoeken gooien, bekertje blazen, koekjes vangen, piramide bouwen en nog veel meer. Natuurlijk was het een wedstrijd waar een prijs te verdienen is, en die prijs is een reis naar “een Mars”.
Daarna is het tijd om even naar huis te bellen en om nog even te spelen tot het eten er is.
Er staan vanavond patatjes en snacks op het menu. Heerlijk buiten aan de picknicktafels in het zonnetje. Om toch een beetje aan de vitamines te denken, hebben de juffen en meesters op elke tafel een bordje komkommer en tomaatjes neergezet. Na het eten waren alle bordjes leeg. Nog even een toetje voor de liefhebbers en daarna hebben we juf Ria gedag gezegd.
Na het eten zijn de tassen klaar gezet voor het avondprogramma. De fietsen worden klaar gezet, de lampen gecontroleerd, want om 20:00 uur gaan we weg en is het al bijna donker. Deze fietstocht bracht ons naar Pijnacker. Daar hebben wij kunnen zwemmen bij zwembad De Viergang. Het was heel leuk, iedereen heeft plezier gehad.
Om 22:00 uur was het echt tijd om het zwembad uit te gaan en lekker te douchen. De oogjes worden inmiddels steeds kleiner en het is dan ook vrij stil in de kleedkamers.
Buiten is het nu echt heel donker, gelukkig is de terugreis ook maar 6 minuten fietsen. Het is donker, koud en mistig, dus het is best spannend om nu te fietsen.
Bij het kamphuis hebben we nog even wat gedronken, heeft juf Mylène het kampverslag van gisteren voorgelezen en zijn een aantal kinderen lekker naar bed gegaan. De rest heeft nog even bij het kampvuur gezeten, maar om 00:00 uur zijn ook zij lekker gaan slapen. Hopen op een goede nachtrust voor alweer de laatste dag.

<b style="mso-bidi-font-weight: normal">Wist u dat…
… we vanmorgen de kinderen wel wakker moesten maken?
… dit gebeurde door meester Michael en juf Cynthia?
… sommigen hier niet zo goed tegen konden?
… zij stiekem toch wel moesten glimlachen?
… de oogjes aan het ontbijt heel klein waren?
… de meeste stemmen het ook zwaarder beginnen te krijgen?
… dit niet zo erg is voor de oren van de meesters en juffen?
… we een heerlijk eitje bij het ontbijt hadden?
… we inmiddels steeds dezelfde corvee-ploeg hebben?
… wij niet mogen vertellen dat het Cila, Shanaya en Fizhan zijn?
… er iedere dag meerdere keren tanden worden gepoetst?
… dit soms erg gezellig is?
… hier ook een foto van volgt?
… Shirani haar zus vandaag jarig is?
… hieperdepiep hoera!!!
… zij vergeten was haar telefoon uit te zetten gisteravond?
… deze vannacht om 05:50 uur vanmorgen af ging?
… de meesters en juffen hier niet zo blij mee waren?
… Shaquille zijn fiets omgeruild is?
… hij hier heel erg blij mee is?
… Mitchell en Denley het lastig vinden om in een buisje te spugen?
… het uiteindelijk wel gelukt is?
… Robin heel goed weet waar de afkorting van DNA voor staat?
… wij dit heel knap van haar vinden?
… bij iedereen DNA te zien was in zijn of haar ketting?
… Shahinaz “iets met een apparaat waar je ballen moest vangen ofzo” heeft gedaan?
… zij er zelf wel om moest lachen?
… Senna nog even voor de gelegenheid met juf Ria op de foto is geweest?
… juf Ria en meester Eelco een heel goed tosti-team zijn?
… meester Michael een heerlijke eiersalade kan maken?
… Nadia heel goed touwtje kan springen?
… Imtiaaz dit net iets beter kan?
… Denley won met “levend mariokart”?
… dit er erg grappig uit zag?
… ook deze foto’s nog zullen volgen?
… de patat en snacks keurig op tijd zijn bezorgd?
… iedereen heerlijk heeft gegeten?
… Mitchell vandaag een pechdagje had?
… hij een paar keer zijn hoofd heeft gestoten?
… hij ook nog een bal op zijn oog kreeg?
… Feyenoord ook nog heeft verloren in de Europa League?
… hij dit samen met juf Mylène even moest verwerken?
… het zwemmen echt heel leuk was?
… iedereen een grote glimlach had?
… Donat onderwater kon praten en dat zijn vrienden dit onder water konden horen?
… hij heel verbaasd was?
… het fietsen in het donker echt een beetje eng was, volgens Leonie?
… wij nog wel een weekje willen blijven?
… wij stiekem ook wel weer naar huis willen?
… wij verwachten morgen om 15:30 uur weer op school te zullen zijn?
… wij nu lekker gaan slapen?
… wij morgen lekker mogen uitslapen?
… de kinderen hier heel blij mee zijn?
… de juffen en meesters hier ook heel blij mee zijn?

Vrijdag 20 september 
Om 06:50 uur worden de juffen en meesters gewekt door een oorverdovend alarm. Het is het inbraakalarm. Gek, want we hadden deze niet ingeschakeld. Meester Jaap springt uit bed om het alarm uit te zetten en maakt, samen met meester Michael, een ronde om te kijken of alles veilig is en er geen ongenode gasten zijn. De kust is veilig... we kunnen nog even slapen. In de slaapzalen van de kinderen blijft het muisstil, niemand lijkt wakker te zijn geworden. 
Om 08:00 uur horen we zacht geklets bij de jongens. Ze worden langzaamaan wakker. We denken ook de meiden zachtjes te horen, maar als juf Mylène om 08:30 uur instructies wil geven voor het opstaan, blijkt alleen Leonie wakker en slapen de andere meiden nog. Yes, nog 1 kans om de kinderen op een leuke manier te wekken... Juf Cynthia en meester Michael worden gehaald en met zijn drieën geven zij een concert met deksels. De meiden vonden het niet zo mooi, gek genoeg. Sommigen verstoppen zich nog even snel in hun slaapzak en onder hun kussen. Maar helaas, het is echt tijd om op te staan. De meiden die niet op willen staan, krijgen een speciale behandeling: We hebben ze vast geholpen om hun luchtbed leeg te maken. Goedemorgen, meiden! 
Na even te zijn bijgekomen van dit geweldige concert, gaan alle kinderen aan de slag om de spullen weer in te pakken. Sommigen gaan heel gestructureerd te werk, anderen denken dat het ook wel past door alles in hun tas te proppen. 
Tussendoor is het tijd voor een laatste ontbijt op deze geweldige kamplocatie. Na het ontbijt moet de eetzaal leeg en worden schoongemaakt. Iedereen helpt mee, kinderen bieden zich aan om klasgenoten te helpen, om te helpen afwassen, om te helpen vegen... Bij de vraag wie wil helpen dweilen gaan verschillende vingers de lucht in. Joy en Esmee worden gekozen voor deze taak en met de begeleiding van meester Michael en juf Mylène zorgen zij ervoor dat de eetzaal spik en span is. Zij vinden het zo leuk, dat zij de slaapzalen ook nog willen dweilen. 
Een aantal kinderen helpen meester Jaap met het inladen van de aanhanger, Sahal helpt samen met Mitchell om de keuken schoon te maken, onder leiding van juf Cynthia en meester Colin stuurt de kinderen aan die nog druk bezig zijn hun spullen in te pakken. Het lijkt wel alsof we dit vaker hebben gedaan, zo goed gaat het. 
Om 12:30 uur is bijna alles klaar en gaan we buiten aan de picknicktafels genieten van een lekkere lunch: Krentenbollen en eierkoeken, een flesje drinken en een stuk fruit. Heerlijk in de zon genieten we van de laatste minuten op het kampterrein. 
Om 13:00 uur is het echt tijd om de tassen op onze rug te doen en de fietsen te pakken voor de laatste activiteit, voordat we naar huis gaan. We fietsen naar Bowling Westerpark, waar op 4 banen wordt gestreden om het hoogst aantal gegooide punten. Op baan 7 gaan de scores gelijk op, terwijl op baan 6 de strijd gaat tussen Shaquille en Mitchell. Zij hebben gevoel voor bowlen en meerdere keren gooien zij Strike of Spare. Ook Leonie, op baan 5, kan er wat van!  
Na een uur, om 15:00 uur is het afgelopen en wordt de prijs uitgereikt voor de baan met het hoogst aantal punten: Baan 6, de baan van onder andere Shaquille en Mitchell, wint een lekkere reep naar keuze. 
Voordat we echt vertrekken, drinken we nog even wat en eten nog iets lekkers en pakken dan voor de laatste keer op deze reis onze fietsen. Na 15 minuten komen we, al bellend bij school aan, waar papa's, mama's, opa's, oma's, broers, zussen, juffen en meesters ons op staan te wachten. 
Binnen verzamelen we en krijgen we, naast een speech van meester Erwin, een groot applaus voor alle kinderen en begeleiding. Het was een topkamp! 

Wist u dat... 
… Nadia 's morgens wel een half uur in de badkamer moet staan om zich klaar te maken? 
… wij hier vandaag geen tijd voor hadden? 
… Sahra eerst niet mee wilde op kamp? 
… zij heel blij is dat zij is meegegaan? 
… Melvin dacht dat hij geen vrienden zou maken? 
… dit gelukkig niet klopte? 
… we dit jaar maar 1 pechgeval met een fiets hebben gehad? 
… dit bij het kampterrein in de buurt was? 
… Jessica alle gaten in het peleton dicht kan fietsen? 
… Diego een speciaal bordje eten kreeg van zijn moeder? 
… ook aan meester Michael was gedacht? 
… er nieuwe vriendschappen zijn ontstaan? 
… Leonie en Robin veel samen hebben opgetrokken? 
… Kiomy nooit alleen was, maar altijd met vriendinnen? 
… zij bij het zwembad wel heel erg moe was? 
… er een paar kinderen een beetje heimwee hadden? 
… de kampleiding dit altijd snel weer kon laten verdwijnen? 
… we nog wel een keertje op kamp willen? 
… Dinand zijn leukste activiteit toch echt de spokentocht was? 
… de juffen en meesters ook best moe zijn? 
… wij lekker gaan bijslapen de komende dagen? 
… wij jullie maandag weer op school zien? 
… wij alle ouders bedanken voor het vertrouwen in ons met jullie kinderen? 
… wij allemaal hebben genoten van een supergeweldig kamp? 

Snel naar